Как можем да пестим от забавления?

Как можем да пестим от забавления?

Преди няколко години изследване в европейските държави показа странна зависимост: Колкото по-бедна е една страна, толкова повече жителите й са склонни да харчат пари по ресторанти и кръчми. България не беше сред най-силно засегнатите от икономическата криза, вероятно и затова беше някъде по средата в класацията.

Ходенето на кръчма с приятели е едно от по-достъпните и не толкова скъпи „забавления“. И това измамно усещане ни кара да харчим пари, които не осъзнаваме, че алтернативно винаги може да спестим. Ако направите експеримент да опишете всички не толкова големи разходи, които сте направили с цел „отпускане на душата“ или „социален живот“, ще видите, че месечно сумата не е толкова малка. Затова подбрахме възможни алтернативи на различните забавления, за които обичаме да харчим.

Купон вкъщи

Тази позабравена практика вече рядко е прийом дори и на тийнейджърите. А няма нищо по-добро от едно домашно гости, където сам определяш правилата (и часът на затваряне). Разбира се, не е толкова лесно, колкото да набереш един телефон и да запазиш маса в заведение. Но пък е много по-евтино и никой не е казал, че трябва да се приготвят много засукани манджи, които да отнемат два дни пот над печката. При наличие на двор или тераса гостито може да се превърне в барбекю с приятели, което неизменно е свързано с добро настроение.

Или пък в парка

Времето все още е достатъчно топло, за да организирате срещата с приятели в парка. Може да си направите пикник. А ако има деца, това дори е по-добрият избор за забавление, отколкото да търсите ресторант с детски кът. Купонът в парка изисква още по-малко приготовления и разходи от това да поканите гости вкъщи.

С приятели на планина

Хем е приятно, хем е полезно. Разходка в близката планина, която може да приключи и с обяд в някоя хижа (вкусно и евтино), е чудесен избор за уикенда. Ако ни си падате по пешеходния туризъм, просто излезте от населеното място и си направете пикник в природата – на някоя поляна, до езеро или язовир. Може и да е разходка до близка природна или културна забележителност.

Кино у дома

В по-хладните дни чест избор за среща с приятели е киното. Сумирайки парите за билет и очила, пуканки и кола… Това са поне 20 – 30 лв. Защо не се съберете да гледате филм у дома? Изживяването не е съвсем същото, но поне ще разберете, че сте компания. Нещо, което в киното не се получава точно така и по тази причина често е съпроводено с посещение в близкото заведение след филма. А това е още един разход, който можете да си спестите.

Защо не и книга?

Може да е спорно, дали четенето влиза в категорията „забавления“. Ако сте от хората, които по принцип обичат да се наслаждават на тишината с хубава книга, а отдавна не сте го правили – заменете шумната компания с това занимание. Не е задължително да сте у дома, където вероятно мислите за ежедневието ще ви разсейват повече. Може да сте навън или в някое приятно кафе. Може дори да не сте сами, а да си направите съвместно четене с половинката.

Спорт на открито

Често търсим срещите и забавленията, за да се отърсим от тревоги и мисли. Няма по-добър начин за целта, обаче, от спорта. Особено ако е на открито. Независимо дали ще потичате, ще карате колело или ще се спрете на някоя от многото фитнес площадки по паркове и градинки.

Безплатни събития

Такива има все по-регулярно и е грехота да не се възползвате от приятната атмосфера на редовните базари и фестове на открито или закрито, изложения и концерти, както и на събития като Нощ на музеите или около празниците. На тях може да се насладите със семейството или приятелите и да се запознаете с много нови хора. А за децата списъкът е неизчерпаем.

Сайтовете с отстъпки

Вероятно знаете, че наред с всякакви услуги и продукти в сайтовете за групово пазаруване може да откриете и възможности за намаления с доста сериозни отстъпки. Ако отдавна не сте ходили на театър, мечтаете си за посетите някоя от стаите със загадки, искате да прекарате с приятелка СПА ден (или уикенд), да отидете на комедийно шоу или да заведете децата на цирк – прегледайте за намаления и се възползвайте от тях.

Немалка част от изброените са по-подходящи за топло време. И макар да идва есен, а след нея и зимата, все още може да приложите останалата част от безплатните забавления, които да ви спестят пари. Междувременно може да прегледате бюджета си, за да видите, дали не може да спестите и от други пера. Дали чрез хитри трикове, дали като пазаруваме умно и не се притесняваме да купуваме употребявани вещи, а може би и като включим приятелите си в плановете за спестяване. Паралелно с това може да потърсите и начини да си докарате допълнителни доходи.

Ако сте прекалили със забавленията през лятото и сте останали без средства за увеличените есенни разходи, или обратното – не сте спирали да работите цяло лято и възнамерявате да се позабавлявате с късна септемврийска почивка, насреща са възможностите за бърз онлайн кредит от Credissimo. До 600 лв. с 0% лихва в гратисния период или до 2500 лв. с опция за изплащане до 24 месеца.



Обратно към всички

Прочети още