close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

Как можем да пестим от забавления?

от Силвия Пенчева | 08.09.2017

Как можем да пестим от забавления?

Преди няколко години изследване в европейските държави показа странна зависимост: Колкото по-бедна е една страна, толкова повече жителите й са склонни да харчат пари по ресторанти и кръчми. България не беше сред най-силно засегнатите от икономическата криза, вероятно и затова беше някъде по средата в класацията.

Ходенето на кръчма с приятели е едно от по-достъпните и не толкова скъпи „забавления“. И това измамно усещане ни кара да харчим пари, които не осъзнаваме, че алтернативно винаги може да спестим. Ако направите експеримент да опишете всички не толкова големи разходи, които сте направили с цел „отпускане на душата“ или „социален живот“, ще видите, че месечно сумата не е толкова малка. Затова подбрахме възможни алтернативи на различните забавления, за които обичаме да харчим.

Купон вкъщи

Тази позабравена практика вече рядко е прийом дори и на тийнейджърите. А няма нищо по-добро от едно домашно гости, където сам определяш правилата (и часът на затваряне). Разбира се, не е толкова лесно, колкото да набереш един телефон и да запазиш маса в заведение. Но пък е много по-евтино и никой не е казал, че трябва да се приготвят много засукани манджи, които да отнемат два дни пот над печката. При наличие на двор или тераса гостито може да се превърне в барбекю с приятели, което неизменно е свързано с добро настроение.

Или пък в парка

Времето все още е достатъчно топло, за да организирате срещата с приятели в парка. Може да си направите пикник. А ако има деца, това дори е по-добрият избор за забавление, отколкото да търсите ресторант с детски кът. Купонът в парка изисква още по-малко приготовления и разходи от това да поканите гости вкъщи.

С приятели на планина

Хем е приятно, хем е полезно. Разходка в близката планина, която може да приключи и с обяд в някоя хижа (вкусно и евтино), е чудесен избор за уикенда. Ако ни си падате по пешеходния туризъм, просто излезте от населеното място и си направете пикник в природата – на някоя поляна, до езеро или язовир. Може и да е разходка до близка природна или културна забележителност.

Кино у дома

В по-хладните дни чест избор за среща с приятели е киното. Сумирайки парите за билет и очила, пуканки и кола… Това са поне 20 – 30 лв. Защо не се съберете да гледате филм у дома? Изживяването не е съвсем същото, но поне ще разберете, че сте компания. Нещо, което в киното не се получава точно така и по тази причина често е съпроводено с посещение в близкото заведение след филма. А това е още един разход, който можете да си спестите.

Защо не и книга?

Може да е спорно, дали четенето влиза в категорията „забавления“. Ако сте от хората, които по принцип обичат да се наслаждават на тишината с хубава книга, а отдавна не сте го правили – заменете шумната компания с това занимание. Не е задължително да сте у дома, където вероятно мислите за ежедневието ще ви разсейват повече. Може да сте навън или в някое приятно кафе. Може дори да не сте сами, а да си направите съвместно четене с половинката.

Спорт на открито

Често търсим срещите и забавленията, за да се отърсим от тревоги и мисли. Няма по-добър начин за целта, обаче, от спорта. Особено ако е на открито. Независимо дали ще потичате, ще карате колело или ще се спрете на някоя от многото фитнес площадки по паркове и градинки.

Безплатни събития

Такива има все по-регулярно и е грехота да не се възползвате от приятната атмосфера на редовните базари и фестове на открито или закрито, изложения и концерти, както и на събития като Нощ на музеите или около празниците. На тях може да се насладите със семейството или приятелите и да се запознаете с много нови хора. А за децата списъкът е неизчерпаем.

Сайтовете с отстъпки

Вероятно знаете, че наред с всякакви услуги и продукти в сайтовете за групово пазаруване може да откриете и възможности за намаления с доста сериозни отстъпки. Ако отдавна не сте ходили на театър, мечтаете си за посетите някоя от стаите със загадки, искате да прекарате с приятелка СПА ден (или уикенд), да отидете на комедийно шоу или да заведете децата на цирк – прегледайте за намаления и се възползвайте от тях.

Немалка част от изброените са по-подходящи за топло време. И макар да идва есен, а след нея и зимата, все още може да приложите останалата част от безплатните забавления, които да ви спестят пари. Междувременно може да прегледате бюджета си, за да видите, дали не може да спестите и от други пера. Дали чрез хитри трикове, дали като пазаруваме умно и не се притесняваме да купуваме употребявани вещи, а може би и като включим приятелите си в плановете за спестяване. Паралелно с това може да потърсите и начини да си докарате допълнителни доходи.

Ако сте прекалили със забавленията през лятото и сте останали без средства за увеличените есенни разходи, или обратното – не сте спирали да работите цяло лято и възнамерявате да се позабавлявате с късна септемврийска почивка, насреща са възможностите за бърз онлайн кредит от Credissimo. До 600 лв. с 0% лихва в гратисния период или до 2500 лв. с опция за изплащане до 24 месеца.

Прочети още

15 музея, които си заслужава да посетиш
15 музея, които си заслужава да посетиш

От Восъчните фигури във Велико Търново до Лувъра и Ермитажа. Представяме ти 15 музея, които си заслужава да посетиш

15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота
15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота

Някога хрумвала ли ти е мисълта “Какво ли е да направиш нещо, просто защото ти харесва?”

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...
Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...

Съвети за това как да се научиш да спестяваш в началото на кариерата си.