Как са го направили големите инвеститори? Част 4

Как са го направили големите инвеститори? Част 4

Ако трябва да отговорим само с една дума, най-подходяща може би ще е: Упоритост. Ако сте проследили първите части на поредицата, вероятно сте забелязали, че пътят към върха и богатството не е толкова лесен и със сигурност не е просто въпрос на късмет.

В първата част споменахме, че милиардерите в света са над 2000 души и се увеличават прогресивно. Всъщност през 2018 г. те вече са над 2200 души. А милионерите дори не могат да бъдат преброени. Разказахме и за най-богатите хора на всички времена.

Във втората част показахме с примерите на истински истории, как произходът няма никакво значение, защо е важно да имаш принципи, да действаш неуморно, и най-важното: да си търпелив.

В третата част на поредицата се опитахме да илюстрираме какво е мисленето на богатите. Именно то е първата и най-значима отличителна черта, която различава успешните от неуспешните. Да прегърнеш провала е водещо мото на всички богати.

А сега ще се спрем на следващата „вълшебна“ съставка в рецептата за успешни личности. Упоритостта е онова, което те кара винаги да продължаваш, да не се отказваш, да виждаш възможностите навсякъде и да вярваш, че можеш да постигнеш каквото пожелаеш. Например да си купиш евтин частен остров, дори да си го закъсал с парите. Или да изплетеш гигантска плетка с площ от десетки метри с двете си ръце, докато ръководиш инвестиционен фонд и се превръщаш в милиардер. Да, и това е напълно възможно. Както и да създадеш и пробиеш със световен бестселър, докато си безработна, самотна майка със склонност към самоубийство. Обикновено хората в такава ситуация не са особено упорити. А явно трябва да бъдат.

Ричард Брансън, който смята, че всичко е възможно

Легендарният бизнесмен и авантюрист няма нужда от представяне. Но фактите от живота му показват, че независимо от събитията и обстоятелствата, той просто никога не се отказва и търси начини да постигне целите си. Всичко е възможно.

Вродената упоритост на Брансън става очевидна от случка в ранното му детство. Когато е на пет години отива на почивка със семейството и леля си, с която се хваща на бас, че в рамките на почивката може да се научи да плува. Въпреки упоритите и всекидневни опити в морето обаче, това така и не се случва. Но малкият Ричард не се е примирил дори когато вече е в автомобила на път за вкъщи. Моли родителите си да спрат на река по пътя и се хвърля във водите й. За малко не се удавя, но все пак успява – започва да плува и печели баса.

От тогава до сега Брансън е бил на косъм от смъртта няколко пъти, включително при полетите си с балон и опита за поставяне на световни рекорди, както и при тестовете на прототип на самоделна „летателна машина“. Но нито се плаши, нито прекратява рискованите си занимания. Бил е и на косъм и от фалита, дори се е наложило първо да продаде, а после да купи обратно компанията си „Върджин“.

А ето и как се сдобива с частен остров в момент, когато няма пари за екскурзия, та камо ли за подобна имотна сделка.

След раздяла с приятелката си Джоан през 1977 г. двамата решават да се съберат отново и за целта да си направят романтична екскурзия. Има само един проблем – нямат налични пари. Всеки нормален човек би заменил екзотичната романтика с нещо по-просто и евтино като разходка в провинцията. Но не и Ричард Брансън. Установява, че имотните брокери предлагат безплатно отсядане, ако искаш да си купиш имот на Вирджинските острови. Планът е ясен: Двамата се преструват на потенциални купувачи и започват безплатната си почивка в луксозни вили и острови, които нямат никакво намерение да купуват. Докато не посещават малкото островче Некър – собственост на британски аристократ, в което и двамата се влюбват. Цената му е 3 млн. долара, а предложението на Брансън – 200 хил. долара (които няма). Една петнайста от официалната цена! Отказва ли се Ричард Брансън? Не, разбира се. Връщайки се у дома прави проучване на собственика и установява, че е закъсал финансово. Затова се обажда и предлага дори по-ниска оферта: 175 хил. долара. Ако смятате, че е лудост, така е, но и резултатът е факт. 3 месеца по-късно собственикът се съгласява на 180 хил. долара, които Ричард Брансън успява да събере със заеми от банки и приятели.

„Не винаги е лесно да постигнеш целите си, но не е и причина да спираш. Никога не падай духом. Повтаряй си: Мога да го направя. Ще продължавам да се опитвам, докато спечеля“.

Стивън Дунеър, който кълца целите си на парченца

Стивън Дунеър не е особено популярен в България. Не е и чак толкова популярен и като собственик и управител на хедж фонд, въпреки че благодарение на него се е превърнал в милиардер. Но изключително известен с плетенето на плетки.

Това не е шега. Дунеър е хроничен нападател на цели. Може би основната му цел в живота е именно поставянето на цели и изправянето пред предизвикателства. И по този начин постига необичайни резултати в още по-необичайни сфери.

Изградил си е собствена тактика, която представлява разбиването на всяка цел на съвсем малки и изпълними фрагменти. След това се заема с тези малки и лесни „хапки“ с упоритостта и постоянството на вманиачен човек.

В училище чак до края на гимназиалния курс Дунеър е слаб ученик. Просто не може да стои на едно място дълго време, да се концентрира и да учи. В колежа обаче нещата се променят, когато решава, че за да промени резултатите си, трябва да промени и подхода си. Именно като раздроби задачата на толкова малки части, че да може да седне за 5-10 минути и да ги изпълни. Вместо да учи цели уроци, си поставя за цел да чете по 2-3 параграфа, след което се занимава с нещо друго, после още 2-3 параграфа и т.н. И това дава резултат, оценките му значително се повишават. По този начин завършва икономика, започва да работи в инвестиционната сфера, където прилага абсолютно същия подход към задачите и проблемите в работата си. И това му носи огромни печалби.

„Защо да не го направя и в личния си живот, към собствените си цели“, е неизбежният въпрос, който един ден Дунеър си задава. И го прави – постига целта си за 50 прочетени книги годишно, научава немски език изучавайки го на малки порции. Сдобива се с лиценз за автомобилен състезател, научава се да пилотира хеликоптер, да катери скали, да ходи по въже, да свири на барабани… отслабва значително само като избира 30 - 60 минути движение всеки ден, вместо седенето на дивана.

Накрая жена му решава да се пошегува, че остава само да се научи да плете. Дунеър приема майтапа като истинско предизвикателство.

Така прави изложби и инсталации, и накрая влиза и в Книгата на рекордите на Гинес.

„Това, което стои на пътя ни към постигането на най-амбициозната ни цел, няма нищо общо с някакви магически умения и талант. Но има много общо с начина, по който подхождате към проблемите и вземате решенията за тяхното разрешаване. Поради трайното и кумулативно естество на всички милиони малки решения, които правим всекидневно, дори и минималният напредък във всеки процес може да има огромно отражение върху крайния резултат“.

Дж. К. Роулинг, която никога не забрави мечтата си

Нетното богатство на автора на поредицата за Хари Потър Дж. К. Роулинг се оценява между 700 млн. и 1 млрд. долара, така че макар и да е класически бизнес случай, има правото да попадне тук. А и съпътстващата индустрия, включваща книгите и филмите, всякакви увеселителни паркове на тема Хари Потър, „реплики“ на Хогуортс в реалния свята, възлиза на над 25 млрд. долара.

„Родителите ми бяха бедни, и аз бях бедна. И съм съгласна с тях, че това не е благородно преживяване. Само глупаците виждат романтика в бедността. Бедността води до страх и стрес, а понякога и до депресия. Означава да трябва да понасяш хиляди унижения и трудности. Да се измъкнеш сам от беднотията, ето това е нещо, с което човек трябва да се гордее“.

Роулинг не харесва начина, по който е интерпретирана личната й история. Като модерна „приказка“. Няколко години след университета тя е току що разведена, с малко дете, безработна и „възможно най-бедния човек. Само не бях бездомна. Но бях най-провалилия се човек, който познавам“. Джоан Роулинг дори обмисля самоубийство в този „тъмен“ период. Но вместо това, решава да съсредоточи всичките си усилия в единствената си мечта. „Имах само една стара пишеща машина и една голяма идея. Житейското ми дъно се оказа тази солидна основа, върху която построих наново живота си“.

Роулинг открива, че има по-силна воля и по-строга дисциплина, отколкото е предполагала. Макар и на социални помощи тя продължава да пише вече започнатата история на Хари Потър. Задача, която й отнема години, 12 отказа от издатели да се занимават с книгата, и й причинява тежка депресия. Издателството, което все пак се съгласява да публикува „Хари Потър и философският камък“ пуска тираж от едва 500 бройки с аргумента, че малките момченца може да не искат да четат книга, написана от жена… Точно и затова вместо пълното й име – Джоан Роулинг, на корицата се появява като Дж. К. Роулинг. За да не си личи, че е жена.

Естествено, романът се превръща в тотален хит и нататък историята му е известна.

„Не е възможно да живеете, без да се провалите нито веднъж. Освен ако не живеете толкова предпазливо, че да не може да се каже, че изобщо живеете. Което пък означава, че генерално сте се провалили“.

Какви са вашите мечти и цели? Достатъчно големи ли са, защото със сигурност не са непостижими, ако никога не се отказвате да ги преследвате. Създайте собствения си подход и почерк и не отхвърляйте предизвикателствата. А за финансовото обезпечаване на първите крачки по пътя винаги може да се опрете на помощта на кредит от Credissimo – до 600 лв. с 0% лихва в гратисния период за всеки първи и пети заем, или до 3000 лв. и възможност за разсрочване на удобни вноски до 24 месеца.



Обратно към всички

Прочети още