Кой спестява повече - мъжете или жените?

Кой спестява повече - мъжете или жените?

Когато става въпрос за личните ни финанси, всеки е на мнение, че се старае да ги управлява по възможно най-добрия начин, на който е способен към момента. Когато става въпрос за харчене и спестяване на пари, често в една връзка възникват спорове. Стереотипното схващане е, че жените са по-склонни към харчове, заради шопинг наклонностите си – дрехи, козметика, предмети за дома. От своя страна представителите на нежния пол биха отговорили, че за сметка на това харчовете на мъжете са по-големи и „играчките“ им – по-скъпи.

Какво обаче показва статистиката? Макар да варира от държава до държава, от размер на доходите до местни порядки, изводите често са сходни: Жените спестяват повече като процент от дохода, но пак имат по-малки спестявания от мъжете. Защо се получава така? Мъжете печелят повече и дори да отделят по-малък дял от спечеленото настрана, то пак е повече от това на жените, които често получават по-малки заплати.

В същото време обаче именно жените са по-склонни да мислят за бъдещето и да заделят, по ред причини, сред които:

  • Обикновено жените се грижат за домакинството и покрай това за семейния бюджет и го правят от отговорност.
  • Като цяло работят по-малко време в живота си – и като възраст на пенсиониране, и понеже имат периоди на майчинство. Което отново ги подтиква да спестяват.
  • Но и другото е вярно – жените са по-склонни да пазаруват импулсивно, но пак харчат по-малко от средностатистически мъж.

Подобни изследвания се правят предимно в държави, където размерът на пенсията зависи от личната способност да спестяваш. Но данните от доброволните пенсионни фондове в България подсказват подобна тенденция: Спестяванията в третия осигурителен стълб на жените са с 4% по-ниски от тези на мъжете.

И тъй като по принцип не сме привърженици на генерализациите и обобщенията, ето един тест, с който да проверите, дали се вписвате в общите тенденции:

Спестявате ли достатъчно?

Отговаряйте честно с Да и Не на твърденията и сумирайте точките си накрая, за да получите отговора.

  1. Когато харесам нещо, никой не може да ме спре да си го купя. Дори да нямам пари, ще намеря.
  2. Обикновено спестявам необходимата сума предварително, когато искам да си купя нещо.
  3. Пазарувам на момента, не мога да чакам за намаления.
  4. Обикновено изчаквам намаление или поне сравнявам откъде мога да си купя даденото нещо по-евтино.
  5. Следя къде какво е намалено и къде има промоции, за да се възползвам от тях при необходимост.
  6. Предпочитам да пазарувам по интернет, защото много артикули могат да бъдат намерени там на цена от производител.
  7. Не се стремя да занулявам кредитната карта, в повечето случаи я ползвам редовно и често е на минус.
  8. Мога да спестявам за покупка, но само при определени обстоятелства.
  9. Имам спестявания, които не достигат размера на едномесечна заплата.
  10. Понякога изпитвам затруднения с плащането на месечни такси и сметки.

Ето и отговорите:

Ако сте отговорили с ДА на въпроси 2, 4, 5, и 6, си отбележете една точка. При отговор НЕ – 0 точки.

Ако сте отговорили с НЕ на въпроси 1, 3, 7, 8, 9 и 10, също запишете по една точка. При отговор ДА са 0 точки.

Сумирайте всички получени точки.

Ако имате 8 – 10 точки: Определено знаете как да спестявате и управлявате бюджета си прецизно. Знаете точно къде и за какво отива всяка стотинка и не се подвеждате да пазарувате емоционално и импулсивно. И все пак в някои случаи това може да затрудни социалния ви живот. Позволявайте си понякога и радости. Спестяването е важно, но парите не са всичко.

Ако имате 5 – 7 точки: Справяте се отлично с балансирането между спестявания и харчене. Понякога действате според случая и си доставяте удоволствие с покупки на мига. Но това не пречи да заделяте и пари за спешни случаи, нито сте от хората с широки пръсти.

Ако сте събрали 3 – 5 точки: Харчите повече, отколкото реално можете да си позволите. Понякога успявате да се въздържите от импулсивните покупки, но магазините често ви изкушават. Опитайте се да подобрите финансовата си дисциплина. Мислете повече за бъдещето си и не допускайте типичните грешки.

Под 3 точки: Определено имате проблем с харченето. Парите ви се изнизват между пръстите и вероятно често дори не знаете точно какво се е случило с тях. Можем да предположим, че често в края на месеца оставате без средства. Опитайте се да сложите повече ред във финансите си. Пробвайте да спестявате систематично.

Ето още един съвет: Когато една покупка определено не е спешна и можете да потърпите още малко, за да я притежавате, по-добре изчакайте намаление или спестете пари. И обратното – понякога промоциите определено си струват и е много по-изгодно да купите в момента. Ако сега нямате средства, може да се възползвате от бързите кредити на Credissimo. С 0% лихва до 600 лв. за всеки първи и седми Кредит до заплата. Или с удобни за вас вноски, разсрочени до 24 месеца за суми до 2500 лв.



Обратно към всички

Прочети още